Hypotheek informatieGeld tips

Hypotheek


De woonlasten voor een huiseigenaar worden door diverse factoren bepaald. Met name de vorm van de hypothecaire lening is daarop van invloed. Het rentepercentage en met name de aflossingsvorm zijn hierbij belangrijk. De hypotheek kan worden afgelost tijdens de looptijd (lineair of annuïtair) of de aflossing kan worden uitgesteld tot het einde van de looptijd. In dit geval wordt het bedrag voor de aflossing veelal bijeengespaard in een levensverzekering. Er kan ook voor een onbepaalde looptijd gekozen worden (aflossingsvrij).

Hypotheken zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en zijn niet te vergeten een vorm van lenen. Net als het lenen van een geld bedrag, kan ook eenhypotheek met BKR moeilijker gerealiseerd worden. Immers is het aangaan van een hypotheek een grote financiële verantwoordelijk en kan het ook niet anders dat de banken de BKR gaan checken. De banken zijn hiertoe zelfs verplicht. Een hypotheek verkrijgen elders dan bij de banken in Nederland is lastig. Wellicht kunt u het in het buitenland proberen, maar de vraag is echter of het überhaupt wel verstandig is een lening aan te gaan terwijl u een negatieve BKR registratie heeft. Echter is sparen voor een huis vaak ook geen oplossing.

Gelukkig is het zo dat wanneer u wel eenmaal een hypotheek heeft u ook kan genieten van verschillende fiscale middelen. Het bezit van een eigen woning wordt gestimuleerd met fiscale middelen. De rente die voor de geldlening betaald wordt en een deel van de verwerkvingskosten mogen voor de inkomensbelasting worden afgetrokken. Daarentegen moet een percentage van de waarde van de woning worden bijgesteld (eigenwoningforfait).