maximale hypotheek berekenen

Wat je maximaal kunt lenen bij een hypotheek is afhankelijk van een aantal factoren zoals je inkomen, de waarde van je huis, je
leeftijd en de rentestand.

Bruto-inkomen

Hoe hoger je bruto-inkomen, hoe meer je kunt lenen. Als uitgangspunt om je maximale hypotheek te berekenen wordt je vaste inkomsten genomen. Daartoe behoort je maand- of weekloon, vakantiegeld en een eventuele vaste dertiende maand of eindejaarsuitkering. Variabel inkomen zoals provisie en overuren wordt niet altijd of soms gedeeltelijk meegenomen in de berekening.

Leeftijd

Maatschappijen hanteren een woonquote gebaseerd op je leeftijd. Je geldverstrekker bepaalt via de woonquote
welk deel van je inkomen je aan maandelijkse hypotheeklasten mag besteden. Gemiddeld is dit een derde van je bruto-inkomen.

Waarde woning

Meestal kun je niet meer lenen dan 125 procent van de executiewaarde van de aan te kopen woning. De
executiewaarde wordt bepaald door een taxateur. De executiewaarde is de waarde die je woning minimaal oplevert in het geval deze verkocht moet worden. Dit bijvoorbeeld omdat je je verplichtingen niet kunt nakomen. Waardes van 85 tot 90 procent van de werkelijke waarde van de woning zijn gebruikelijk om de executiewaarde aan te geven.

De executiewaarde is bij iedere hypotheek van groot belang. De geldverstrekkers bepalen namelijk ook op basis van de executiewaarde het volgende:

– De minimale aflossing van je hypotheek.

Je moet meestal verplicht aflossen, wanneer je meer dan 75, 90 of 100 procent
van de executiewaarde leent.

– De minimale hoogte van de overlijdensrisicoverzekering die je moet af
sluiten. Een overlijdensrisico verzeker is meestal verplicht voor het deel van de geldlening boven de 75 of 100 procent van de executiewaarde.

– Het rentetarief. Hoe hoger je lening ten opzichte van de executiewaarde, des te hoger het rentetarief is.

Rentestand

Je kunt meer lenen, afhankelijk van de (lage) rentestand.

Inbreng eigen vermogen

Je kunt meer lenen, wanneer je een hoog eigen vermogen in je hypotheekconstructie inbrengt.

Lopende leningen

In het geval je schulden hebt, dan zal je mogelijk minder kunnen lenen. Per hypotheekverstrekker zijn er mogelijk nog specifieke eisen en voorwaarden die van invloed zijn op wat je maximaal kunt lenen.

Leen ruim

Vooral bij nieuwbouw, maar ook bij verbouwen, is het verstandig ruim te begroten. De kans is groot dat de kosten hoger zijn dan vooraf berekend. Als je toch geld overhoudt, kun je dit vervolgens kosteloos aflossen op je hypotheek. Dit is makkelijker dan geld tekort komen en hiervoor een extra hypotheek aanvragen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Captcha loading...