Berichten

De kwaliteiten van een goede belegger

Steeds meer mensen beginnen met online beleggen, maar komen er na verloop van tijd achter dat beleggen toch niet zo eenvoudig is als oorspronkelijk gedacht. In dit artikel bekijken we enkele belangrijke eigenschappen die een beginnende belegger moet bezitten om te kunnen slagen.

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om geduld te hebben. Er is geen rijk in tien stappen formule, het is vaak een kwestie van proberen, proberen en nog eens proberen. Hierbij is het verstandig om gebruik te maken van een demo account, aangezien het op die manier niet mogelijk is om echt geld te verliezen.

En daarmee komen we direct aan bij een tweede belangrijke punt: durf te verliezen. Veel mensen falen waar andere slagen doordat ze bang zijn om verlies te nemen. Bij beleggen win je nooit in honderd procent van de getallen: het is de kunst om dit percentage boven de vijfig procent te houden zodat er daadwerkelijk geld binnen komt.

Al met al is de mindset dus belangrijker dan de fiananciële kennis en kwaliteiten: iedereen kan beleggen. Het is echter maar de vraag of u er het lef voor heeft!

Leren en leven

Toch kan kennis wel helpen, en in veel gevallen kan een cursus voor beginners uitkomst bieden. Beleggen is geen exacte wetenschap, maar door middel van fundamentele en technische analyse is het mogelijk om de resultaten te verbeteren. Probeer daarom zoveel mogelijk gebruik te maken van online bronnen zodat uw kwaliteiten verder vebeterd worden. Leef niet om te leren, maar leer om te leven! Want beleggen moet uiteindelijk wel leuk blijven.

Beleggen in goud?

De goudprijs is de laatste paar jaren gigantisch gestegen. Koste 1 gram goud voor 2008 nog ongeveer 20 euro, nu betaal je ongeveer het dubbele (40 euro) ervoor. In een paar jaren tijd is je rendement dus 100% geweest. Dus als je in die tijd wel in goud hebt belegd dan zit je nu er goed bij.

De vraag is natuurlijk echter of de stijging wel door blijft gaan. Het kan toch niet immers zo door blijven gaan met het stijgen van de goudprijs? En dat is ook zo. Ergens zal de goudprijs een plafond bereiken. Maar die plafond is waarschijnlijk nog niet bereikt. Goud wordt in Amerikaanse dollars genoteerd en verhandeld. Maar de dollar is door de economische malaise die er heerst in Amerika, onder andere door de gigantische staatsschuld, verzwakt. Men waardeert de dollar lager dan in de betere tijden. Maar goud blijft zijn waarde behouden en als de dollar minder waard wordt dan moet men gewoon meer dollar betalen voor hetzelfde hoeveelheid goud. Dit is een van de oorzaken dat de goudprijs stijgt.

Andere reden, wat ook te maken heeft met de zwakkere dollar, is dat diverse overheden in hun staatskas heel veel tegoeden hebben uitstaan in de dollar. Het is immers de wereldvaluta. Maar als die in waarde minder gaat worden dan wilt men natuurlijk zoveel mogelijk de dollar lozen voor een waarde vastere kapitaal. Goud is dan zo een alternatief en diverse overheden zijn dan ook veel goud aan het opkopen wat er ook voor zorgt dat de goudprijs blijft stijgen.

Niemand kan echter in de toekomst kijken maar voorlopig lijkt er nog geen zicht in de stijging van de goudprijs. Mocht het plafond toch bereikt worden dan wilt het niet zeggen dat het daarna weer neerwaarts gaat maar dat het mogelijk is dat de goudprijs een nieuwe hogere stabiele koers heeft gevonden.

Beleggen met CFD’s: nieuwe manier van beleggingen

Het nieuwe beleggen bestond al langer in Amerika en is sinds enkele maanden ook overgewaaid naar Nederland. Door middel van CFD’s of voluit contract for a difference is het mogelijk om te beleggen door middel van een hefboom vanaf 25 euro en zonder verdere transactiekosten. Brokers als Plus 500 en eToro bieden diensten geheel toegelegd op particuliere aan waardoor het mogelijk is om met een relatief gezien lage inleg veel geld te verdienen.

 

Hoe werkt beleggen met CFD’s?

Beleggen door middel van CFD’s gaat vrij eenvoudig, u opent een positie op basis van kopen of verkopen. Wanneer u koopt schat u dat de koers omhoog zal zijn en wanneer u verkoopt speelt u in op een eventuele koersdaling. Vervolgens zal het verschil van de openingskoers en de sluitingskoers bij het account worden toegevoegd of verwijderd. Op die manier kunt u vlot en succesvol beleggen zonder dat het nodig is om veel geld in te zetten.

 

Hefboomeffect

Dit soort sites maken namelijk gebruik van het hefboomeffect, waardoor het mogelijk is om met bijvoorbeeld honderd euro 2000 euro te beleggen. De broker koopt namelijk het effect op opdracht van de belegger en zal dit effect ook weer verkopen zodra de gebruiker dit doorgeeft, hierdoor hoeft u niet de volledige prijs te betalen en ontvangt u gewoon het verschil op uw account.

 

Hoge bonussen, lage kosten

Deze nieuwe manier van beleggen werkt veel beter dan traden door middel van banken, aangezien de commissiekosten bij deze instanties vaak hoog liggen. Het is dan ook verstandig om, mits u met een paar duizend euro of minder wilt gaan beleggen, de nieuwe online CFD brokers te overwegen. De kosten liggen er laag (vaak enkele centen voor het openen van een positie) en alleen al door het openen van een account ontvangt u een gratis bonus.