Berichten

Analisten lijken toch een glazen bol te hebben

Vaak zijn de voorspellingen van analisten onderwerp van discussie. Vooral als de Nova Top 5 (nu de Nieuwsuur top 5) weer is geweest is de hoon groot in de media. Het is voor de media natuurlijk ook o zo makkelijk om op basis van enkele aviezen die niet goed uit pakten hard van wal te steken. Mijns inziens is dus grote scorebord-journalistiek.

Het lijkt er in de publieke opinie dus vaak op dat analisten er pertinent naast zitten en dus zinloos zijn. Niets is echter minder waar want de laatste jaren leverden de analisten van analisten die hun voorspellingen doen op basis van fundamentele analyse hogere rendementen op dan van de markt (of van een beursaap). Auteurs van deze onderzoeken zijn Arie Buijs en Dirk Gerritsen van de Universiteit Utrecht.

De laatste weken publiceren de Dow Jones bedrijven hun resultaten over 2011. Opvallend is dat de meeste analisten de resultaten gemiddeld gesproken bijna haarscherp voorspeld hebben. De beurskoersen van de Dow bedrijven schieten al maanden omhoog, dus toch maar de adviezen van de analisten niet negeren is een goed advies.

Op het gratis toegangkelijke Analist.nl worden dagelijks alle adviezen van de aandelen genoteerd aan de belangrijkste Noord-Amerikaanse en West-Europese beurzen verwerkt. Per aandeel treft u de consensus en de uitstaande koersdoelen. Tevens ook fundamentele informatie per aandeel, beurs, sector en in index. Dagelijks worden de belangrijkste ontwikkelingen van de individuele aandelen expliciet uitgelicht. Zaken als de waardering per aandeel op basis van de kw, dividend en book to market komen daar in aan bod.

Analist.nl is de grootste beurssite van Nederland en ontvangt zowel professionele als particuliere beleggers.

Beleggen met CFD’s: nieuwe manier van beleggingen

Het nieuwe beleggen bestond al langer in Amerika en is sinds enkele maanden ook overgewaaid naar Nederland. Door middel van CFD’s of voluit contract for a difference is het mogelijk om te beleggen door middel van een hefboom vanaf 25 euro en zonder verdere transactiekosten. Brokers als Plus 500 en eToro bieden diensten geheel toegelegd op particuliere aan waardoor het mogelijk is om met een relatief gezien lage inleg veel geld te verdienen.

 

Hoe werkt beleggen met CFD’s?

Beleggen door middel van CFD’s gaat vrij eenvoudig, u opent een positie op basis van kopen of verkopen. Wanneer u koopt schat u dat de koers omhoog zal zijn en wanneer u verkoopt speelt u in op een eventuele koersdaling. Vervolgens zal het verschil van de openingskoers en de sluitingskoers bij het account worden toegevoegd of verwijderd. Op die manier kunt u vlot en succesvol beleggen zonder dat het nodig is om veel geld in te zetten.

 

Hefboomeffect

Dit soort sites maken namelijk gebruik van het hefboomeffect, waardoor het mogelijk is om met bijvoorbeeld honderd euro 2000 euro te beleggen. De broker koopt namelijk het effect op opdracht van de belegger en zal dit effect ook weer verkopen zodra de gebruiker dit doorgeeft, hierdoor hoeft u niet de volledige prijs te betalen en ontvangt u gewoon het verschil op uw account.

 

Hoge bonussen, lage kosten

Deze nieuwe manier van beleggen werkt veel beter dan traden door middel van banken, aangezien de commissiekosten bij deze instanties vaak hoog liggen. Het is dan ook verstandig om, mits u met een paar duizend euro of minder wilt gaan beleggen, de nieuwe online CFD brokers te overwegen. De kosten liggen er laag (vaak enkele centen voor het openen van een positie) en alleen al door het openen van een account ontvangt u een gratis bonus.