Berichten

energie besparen

Energie kost vandaag de dag een behoorlijke bedrag en naar de toekomst toe wordt verwacht dat energie nog duurder gaat worden. Daarom kan het goed zijn om even stil te blijven staan bij de mogelijkheden die er zijn om te besparen op vlak van energie. Heel wat mensen denken dat het grote investeringen verwacht om een systeem bij hun thuis te installeren dat energie kan besparen, maar eigenlijk hebben we daar helemaal geen systeem voor nodig! Natuurlijk zijn er systemen op de markt die er voor zorgen dat bepaalde onderdelen van uw woning efficiënter met energie omspringen en daardoor minder verbruiken. De zogenaamde spaarlamp is hier een mooi voorbeeld van, maar toch kunt u reeds veel besparen door zelf even met een aantal zaken rekening te houden.

Hoe vaak wordt er bijvoorbeeld niet vergeten om het licht uit te doen? Probeer het gebruik van lichtbronnen ook zoveel mogelijk te beperken tot het avond wordt en het gebruik er van dus echt noodzakelijk is. Het is niet omdat het buiten een beetje bewolkt is dat u immers meteen de verlichting moet aansteken. Ook de verwarming loopt met een aardige portie energie weg. Probeer de verwarming enkele graden lager te draaien en wees niet bang om een lichte trui of een vestje te dragen in huis. Al deze zaken beïnvloeden natuurlijk het algemeen comfort een beetje, maar ze kunnen er stuk voor stuk toe bijdragen dat uw energiefactuur aan het einde van het jaar aanzienlijk lager zal komen te liggen.

Verder kunt u ook nog rekening houden met een aantal extra kleinigheden. Het is namelijk bekend dat een toestel in stand-by nog steeds energie verbruikt. Denk maar eens aan een televisie, een radio of een computer. Het is niet omdat er zichtbaar niets wordt uitgevoerd dat er geen stroom wordt verbruikt. U moet maar zo denken, mocht het toestel geen energie verbruiken, dan zou ook het controlelampje niet branden.