Berichten

Beleggen in goud?

De goudprijs is de laatste paar jaren gigantisch gestegen. Koste 1 gram goud voor 2008 nog ongeveer 20 euro, nu betaal je ongeveer het dubbele (40 euro) ervoor. In een paar jaren tijd is je rendement dus 100% geweest. Dus als je in die tijd wel in goud hebt belegd dan zit je nu er goed bij.

De vraag is natuurlijk echter of de stijging wel door blijft gaan. Het kan toch niet immers zo door blijven gaan met het stijgen van de goudprijs? En dat is ook zo. Ergens zal de goudprijs een plafond bereiken. Maar die plafond is waarschijnlijk nog niet bereikt. Goud wordt in Amerikaanse dollars genoteerd en verhandeld. Maar de dollar is door de economische malaise die er heerst in Amerika, onder andere door de gigantische staatsschuld, verzwakt. Men waardeert de dollar lager dan in de betere tijden. Maar goud blijft zijn waarde behouden en als de dollar minder waard wordt dan moet men gewoon meer dollar betalen voor hetzelfde hoeveelheid goud. Dit is een van de oorzaken dat de goudprijs stijgt.

Andere reden, wat ook te maken heeft met de zwakkere dollar, is dat diverse overheden in hun staatskas heel veel tegoeden hebben uitstaan in de dollar. Het is immers de wereldvaluta. Maar als die in waarde minder gaat worden dan wilt men natuurlijk zoveel mogelijk de dollar lozen voor een waarde vastere kapitaal. Goud is dan zo een alternatief en diverse overheden zijn dan ook veel goud aan het opkopen wat er ook voor zorgt dat de goudprijs blijft stijgen.

Niemand kan echter in de toekomst kijken maar voorlopig lijkt er nog geen zicht in de stijging van de goudprijs. Mocht het plafond toch bereikt worden dan wilt het niet zeggen dat het daarna weer neerwaarts gaat maar dat het mogelijk is dat de goudprijs een nieuwe hogere stabiele koers heeft gevonden.